LLIBRE. “Kafka y la muñeca viajera” de Jordi Sierra i Fabra (2006)

Sierra i Fabra, Jordi: Kafka y la muñeca viajera (2006)
Madrid, Ediciones Siruela, 2007.
147 pàgines, castellà, il•lustracions de Pep Montserrat.

RESSENYA:

Jordi Sierra i Fabra és un escriptor català molt prolífic (quasi quatre-cents títols). Resulta conegut especialment per la seua literatura infantil i juvenil, tant en català com en castellà. El 2007 va rebre el Premi Nacional de literatura Infantil i Juvenil atorgat pel Ministeri de Cultura espanyol per la seva novel•la Kafka i la nina que se’n va anar de viatge.
Aquesta novel•la narra una experiència que Franz Kafka va viure un any abans de la seua mort. Un dia de l’any 1923 passejava pel parc Steglitz, a Berlín, i va trobar una xiqueta desconsolada perquè havia perdut la seua nina. Kafka, per a calmar a la xiqueta, es va inventar una història: la nina no s’havia perdut, se n’havia anat de viatge, i ell, convertit en carter de nines, tenia una carta que li portaria el dia següent. Aquella nit Kafka va escriure la primera de moltes cartes que durant tres setmanes, va anar lliurant a la xiqueta on narrava aventures des de tots els racons del món. D’aquelles cartes i la xiqueta que les va rebre mai més tornà a saber-se res i constitueixen un dels misteris més bells de la narrativa del segle XX.
És una novel•la curta molt fàcil de llegir i ben escrita. Ens parla sobre la fantasia, però també sobre el que significa fer-se adult, sobre la llibertat, la independència i la responsabilitat. Amb el valor afegit d’estar basat en un cas real.

 

APLICACIÓ DIDÀCTICA: 

1. El plaer de llegir.
2. Conéixer la part més humana de Franz Kafka, considerat un dels millors autors de la literatura del segle XX (fa anys em va impressionar especialment la seua novel•la “El procés”).
3. Valors universals com la compassió, la responsabilitat, la llibertat i la independència.

CITES:

Pàgina 130:

“Los poetas levantan castillos en el aire, los locos los habitan, y alguien, en la vida real, cobra el alquiler”.

(Possible origen: La encantadora de Florencia, de Salman Rushdie).

ALTRES INFORMACIONS:

L’origen d’aquesta novel•la segons l’autor és un article de Cesar Aira, publicat al periòdic El País el dia 8 de maig de 2004, on s’expliquen aquests fets, segons el relat de la companya de Kafka, Dora Diamant, i la recerca posterior de la xiqueta que va realitzar durant molts anys Klaus Wagenbach, un famós estudiós de Kafka.

One Response to LLIBRE. “Kafka y la muñeca viajera” de Jordi Sierra i Fabra (2006)

  1. Retroenllaç: LLIBRES I PEL·LÍCULES PER A L’ESTIU, si voleu « HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: